Kata Aluan

momo's friend
harap korang dapat sesuaikan diri kat sini ye. moga ukhwah antara kita semua terus tesemai. jika ada apa-apa cadangan atau pendapat boleh comment sini or email ke adi5683ayu@gmail.com. TERIMA KASIH dari warga db-momo.
Sila Tinggalkan Link Korang Kat Bawah Nie Yew

September 5, 2011

Aku Cinta Kamu Kerana Allah

by adi

Assalamualaikum





harap korang semua baik aja ye. hehe. lepas adi balik kelas tadi. dalam dok letih, adi blogwalking la jap. sebab nk buat assignment jap ag. jadi adi baca la entri-entri orang. pandai2 dorg tulis. maklum la adi dlu spm BM dapat B4 jew. hehe. adi lemah sastera ckit. nk wat mcm mana. Allah bagi semua nie bersebab. Alhamdulillah. dalam adi blogwalking tadi. adi masok blog citejedotcom. dalam entry tebaru die ada mengupas tetang Cintalah dia tanpa sebab dan Hanya Kerana Allah S.W.T.  adi tetarik dengan isu ini. jadi adi nk kupas sikit








Yup betul apa yang ditulis oleh dia. Bagi adi, kita xperlu mencintai seseorang kerana paras rupa. kerana paras rupa akan berubah satu hari nnti melalui proses menuaan atau musibah dari Allah seperti kemalangan, simbah asid atau penyakit kulit.

semua ni dah lama di ceritakan didalam hadis nabi yang berbunyi “Dikahwini akan perempuan itu kerana empat perkara: kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka pilihlah dari kalangan mereka yang beragama, nescaya akan selamat “.(Muttafaqun Alaihi).

jadi sebelum kita semua memulakan sesuatu hubungan secara halal atau tak. kita perlu tanya pasangan kita tentang isu ni. Ini kerana agama tidak akan berubah, selagi dia tidak keluar dari Islam. Iman seseorang itu dapat di bentuk bila dia menerima hidayah dan berusaha untuk berubah tapi paras rupa tak dapat di ubah no. except g buat plastik segury la. tu pon kadang lagi hudoh ada la. macam apa lagi. hehe.

 macam alien pon ade.hehehe

Firman Allah Subhanahu Wata’ala dalam surah Al-Baqarah ayat 187: Maksudnya: “Isteri-isteri kamu itu adalah sebagai pakaian kamu dan kamu pula pakaian bagi mereka”. jadi kita ni di ibarat seperti pakaian. mesti semua nk pakaian cantik-cantik kan. sape la nk pakai pakaian yang ketat or koyak2 kan?ade x?hehe. jadi cari lah pakaian dari segi keimanan bukan dari sudut lain. sebab cacat pakaian kita maka cacat la pandangan pasangan kita. iman boleh di perbaiki ingat tu. cuma kita mahu atau tak jew.



adi pn xpandai sangat bab-bab agama nie. bukan lulusan sekolah arab pon. tambah pula selalu lari kelas tajuid kecik2 dulu. hehe. tapi Alhamdulillah iman ku masih kuat. adi pn sudah bertemu gadis yang adi cinta sebab Agama dia. dia bnyak mengubah persepsi adi dari sudut agama dan sosial. memang dia cantik dan comel tambah-tambah mata die. hik3. tapi bagi adi semua itu sekadar bonus. yang penting dia masih menghayati islam. Alhamdulillah

entry ini sekadar adi nk berkongsi ilmu ye. kalo ada salah dan silap dalam penulisan adi ni maaf ye. ingat adi bukan budak sastera. adi cuma manusia biasa. yang baik dari Allah. yang silap adalah kelemahan adi



nota kecik :  malam ni ada kelas. yeah!! semngat belajar nie. hehe ^^




~Moga Ini Baik, InsyaAllah~

9 comments:

yusuflaili said...

Salam;
Cinta Allah pada umatnya tak akan berubah..dan Allah membenarkan kita mencintai sesama kita seperti Allah mencintai umatnya...

Ayu said...

Alhamddulillah, moga bahgaia dan berpanjngan bersamanya dan menyayanginya kerana Allah...^_^

schaze zainn said...

nice entry.

sangat terharu.. :)




p/s: kalau boleh, nnt disable la word verification untuk comment tu.. susah la nak comment =,="
dah le mata rabun, jenuh nak kene taip 2 3 kali.
just teguran, jgn ambil hati ya! xP
happy blogging :)

siti kektus said...

kalau bercinta sebab rupa semta, komfem kelaut lah. ;)

momo said...

yusuflaili : yup cinta manusia pada Allah adalah cinta hakiki....

Ayu : sentiasa menyayanginya kerana Allah..^^

schaze zainn : thanks...btw saya dah buang word veritification 2...maaf ye. saya ingat dah buang dulu..rupanya belum

siti kektus : yup...sebab rupa pn akan kelaut lepas dah tua...hehe

sue perbs.. said...

ye.. memang btol... kecantikan luaran tk semestinya akan kekal..

~~Ticer Wann~~ said...

cantik dalam cantiklah luaran insyaAllah :)

suzyana naim said...

setuju dgn entri nie ... suka sgt2 ... :)

momo said...

sue perbs-begitu jua kpd lelaki bg wanita kan...xsmestinya lelaki kacak akan bw kearah kebahagiaan....

ticer wann-tepat ! IsyaAllah..

suzyana- terima kasih...=)