Kata Aluan

momo's friend
harap korang dapat sesuaikan diri kat sini ye. moga ukhwah antara kita semua terus tesemai. jika ada apa-apa cadangan atau pendapat boleh comment sini or email ke adi5683ayu@gmail.com. TERIMA KASIH dari warga db-momo.
Sila Tinggalkan Link Korang Kat Bawah Nie Yew

September 7, 2011

Agama | Wanita solehah vs Wanita belum dapat hidayah

 Assalamualaikum

hai...harap korang sihat jew ye. kat cnie adi nk kongsi lagi ilmu. hehe. korang pernah dengar tak satu hadis Rasulullah s.a.w "Dunia ini adalah perhiasan/kesenangan dan sebaik-baik perhiasan/kesenangan dunia adalah wanita yang solehah"(hadis riwayat muslim) tentu semua orang teringin nk menjadi wanita solehah bukan?sape yang tak mau tol x. cuma antara alasan yang paling popular digunakan belum dapat hidayah. (-.-"). tapi hari ni adi xnk sentuh lagi la bab-bab hidayah nie. sebab adi pon belum dapat hidayu ag. hehehe. korang tngok gmbar kat bawah nie dulu ye.




betul apa yang budak tu bertanya. hadis nie rata-rata ramai yang mengunakan. tapi ada yang mengunakanya tidak tahu maksud asal hadis nie. jadi adi nk kongsi ilmu adi sikit. dari sudut pandangan mata, jiwa adi n atas bantuan mr. and mrs google. adi dapat satu kesimpulan untuk menjawap soalan budak nie. wah boleh jadi pakar motivasi nie. hehe.

okeyh sekarang kita bahagi kepada dua. satu wanita solehah satu wanita belum dapat hidayah. kedua-dua kelompok nie adalah hiasan dunia. tapi sebaik hiasan adalah wanita solehah. kenapa?adakah wanita solehah untuk dipamer kan?soalan nie kita kena jawap dengan soalan balik. adakah hiasan hanya untuk dipamerkan?
boleh jawap tak?hehe.



sekarang kita samakan wanita solehah dan wanita belum dapat hidayah nie dengan mutiara. satu mutiara kat cincin beharga USD 24juta dan satu lagi mutiara di dalam perut bumi. jadi sama tak kedua-dua mutiara nie?yang sama hanya kegunaan mereka sebagai perhiasan tapi mutiara kat cincin tu menjadi tantapan umum, masok dalam blog merata-rata, di maki hamun, di fitnah or menjadi pebualan hangat. tapi mcm mana mutiara dalam perut bumi?ada orang nampak die?ada dak orang maki hamun die?tak dak kn?cuma yang ada orang mencari die saja. orang yang betul beriman dan beramal soleh saja boleh menjumpai die. insyaAllah.

jadi sekarang wanita solehah di ibaratkan mutiara didalam perut bumi. die tetap perhiasan tapi tidak menjadi tatapan umum dan menjadi perbualan orang. tapi wanita yang belum dapat hidayah, sentiasa menjadi pandangan umum. jadi mungkin nie la yang dimaksudkan "sebaik-baik hiasan adalah wanita solehah". bukan untuk tatapan umum tapi untuk tatapan suami.



jadi nie jewla dapat adi wat kesimpulan. harap dapat la adi jawap soalan budak 2. 2pon kalo die baca blog adi nie la. hehehe.. apa pn yang baik datang dari Allah yang lemah datang dari adi sendiri dah mr google.

nota kecik : adi xdapat nk blogwalking sngt sekrang. jadi sape yang adi xsempat balas blogwalking korang maaf ye. i am very busy now..


~Moga Ini Baik, InsyaAllah~

3 comments:

Ayu said...

kagumnyer...^_^ nice entry mr.adi..

myXuRa moHd sHukri said...

nice one. Thanks for your visit. =)

.glass hal full. said...

definitely the nice one =)