Kata Aluan

momo's friend
harap korang dapat sesuaikan diri kat sini ye. moga ukhwah antara kita semua terus tesemai. jika ada apa-apa cadangan atau pendapat boleh comment sini or email ke adi5683ayu@gmail.com. TERIMA KASIH dari warga db-momo.
Sila Tinggalkan Link Korang Kat Bawah Nie Yew

September 27, 2011

Agama | Multi-Level-Marketing (MLM) Dosa atau Pahala

 Assalamualaikum?

dah lama adi xpost pasal agama kan?hehe. jadi hari nie adi nk sentuh ckit la. semalam masa cakap tipon ngan Ayu die ada cita pengalaman die balik shah alam naik bus. bus die naik tak hantar die kat bus stop. hantar kat mana tah. jadi die terpaksa naik bus lompat untuk balik ke kampus. apa yang adi tetarik adalah time ayu cita die dalam bus. die nmpak macam jenis orang dan bila ada perempuan seksi mesti semua pandang. adi ada satu cita, time zaman nakal2 dulu. ada kawan adi nie nmpak pmpn seksi, then die gtau adi.. "weyh2 tngok 2 pmpn tu, baik punya". pastu adi tengok la, mmg terbaik then adi cuik sowg lagi "tu...tu....". die pn tengok. jadi kami semua tengok la.

jadi sekrang dosa kami jadi cam MLM la. Kawan yang first die terpaksa tanggung dosa die, adi, n kawan adi sowg agi. adi terpaksa tanggung dosa adi then kawan adi sowg ag dan kawan adi sowg ag tu tanggung dosa die sendiri la. okeyh tak kongsep piramid MLM nie?hehehe. dosa sape paling banyak?sape paling kaya dosa?hehehe




konsep MLM nie dapat dipakai dalam banyak sudut. pahala mahupun dosa..tapi rata2 mengunakan die untuk cari dosa. yela menabur dan menyebarkan fitnah, menyebarkan cerita lucah, memberi ilmu yang salah, dan macam-macam ag la.

“Barangsiapa yang mengajak menuju hidayah maka dia mendapatkan pahala seperti pahala orang-orang yang mengikutinya, tapi tanpa mengurangi sedikitpun dari pahala-pahala mereka. Barangsiapa yang mengajak menuju kesesatan maka dia mendapatkan dosa seperti doa orang-orang yang mengikutinya, tapi tanpa mengurangi sedikitpun dari dosa-dosa mereka.” (HR. Muslim)

Ada antara dosa yang kita tidak boleh lari lagi darinya di zaman sekarang. yup keluar jew kita dari pintu rumah sudah mula pengiraan dosa kita. Time tengah start moto, pastu moto xnk hidup mula la maki hamun, dah tambah 1 dosa, sampai jew tempat parking moto, tempat parking penuh, pastu mencarut 'haram jadah penuh' dah tambah 1 dosa ag. pastu time nak naik lift ada awek lain naik, mula la mata melewar merata tambah ag 1 dosa. sampai dalam kelas ada awek free hair duk depan, lectrer mengajar, terpandang rambut die, tambah lagi 1 dosa, pastu terpandang ag, tambah 1 dosa ag, pastu terpandang ag, tambah 1 dosa ag, pastu.......sampai habis kelas dk tambah dosa jew. pastu lectrer mintak tolong kemas LCD n Laptop, baru tambah 1 pahala. hbis kelas g tempat parking moto, tengok2 moto kena saman, pastu mecarut 'haram betoi Hems nie saman aku, parking penuh kot tadi'. pastu balik bilik terus. (xyah cita time masok kafe nnti bertambah2 dosa. hehehe) ok jadi walaupon ada dosa kita buat, tapi lebih banyak dosa yang kita dapat secara tak langsung. manusia mmg xleh lari dari semua nie.

Apa perlu kita lakukan?sebab tu kita perlu sentiasa berdoa agar di ampunkan dosa-dosa kecil kita. tidak boleh berhenti, sebab hari-hari akan bertambah aje dosa kita. tidak akan pernah putus. menipu jika seseorang itu tidak lansung melakukan dosa zaman sekarang. jika ada pn mungkin bilangan kecil.

sebab itu kita perlu hentikan dosa-dosa MLM nie. sebab silap kita sikit bertimbun-timbun dosa kita dapat hari-hari. tak tertanggung nnti. mmg lah boleh berdoa. tapi adakah doa kita d pekenankan setiap hari?isu menabur fitnah sekarang sudah banyak sangat. fahaman politik, antara kawan-kawan. pastu maksud isu menyebar gambar lucah. kalo 1juta orang tengok gmbar lucah tu. darab la sendiri. hehehe

adi pun tak la pandai bebicara soal agama nie. macam adi pernah gtau dalam post sebelum nie. adi bukan tahfiz or ustaz. bukan lepasan sekolah agama. adi cuma manusia biasa yang baru mendapat hidayah. Alhamdulillah. jadi kamu mcm mn?pilih la antar MLM Dosa or MLM Pahala. adi tak nak sentuh dalam MLM pahala. sebab apa kita lakukan mesti Ikhlas. Apa yang baik dari Allah, yang buruk n jahat dari adi.

ingat pilih side yang betul. hehehe

nota kecik : ingat nk balik kampung la minggu nie. hehehe



~Moga Ini Baik, InsyaAllah~

3 comments:

sue perbs.. said...

hoho.. dosa mlm tu.. tpi yg pompuan tu la pling bnyk tnggung dosa kot.. hanya Allah yg tahu

momo said...

hahaha...yup2..nasib la sape soh menjaga kehormatan....insyaAllah moga Allah ampunkan dosa kita...

Iwanski said...

senang aje konsepnya.. yang atas makin kaya...yang bawah teraniaya..