Kata Aluan

momo's friend
harap korang dapat sesuaikan diri kat sini ye. moga ukhwah antara kita semua terus tesemai. jika ada apa-apa cadangan atau pendapat boleh comment sini or email ke adi5683ayu@gmail.com. TERIMA KASIH dari warga db-momo.
Sila Tinggalkan Link Korang Kat Bawah Nie Yew

September 11, 2011

Isu Semasa | Giler Topup kena cukai 6%

Assalamualaikum



adi kembali menulis. hehe. hari nie adi nk citer pasal isu CUKAI 6% KE ATAS TOPUP. hehehe. adi xminat politik sebenarnya. tapi juz nk share pendapat jew. sebab sekarang isu nie menjadi panas. ramai yang membantah. yelakan sape yang nk sokong kalau benda 2 melibatkan wang ringgit. apa pn tadi masok dalam group JPM UniKL MIMET. then adi baca la post-post tebaru dorang. nie antara post dorg.







nie la serba sikit antara ss yang dapat adi ambik. sebenarnya post nie dah mendapat lebih 100 comment. 98% membangkang kenaikan cukai topup 6%. nie baru student Unikl. mcm mn university lain?mereka menyokong juga la?

tentunya tidak bukan. yela sebab cukai 6% peratus nie di kenakan keatas Topup. budak university mn yang tak pakai nset kn?budak2 sekolah rendah pn dah tahu guna nset sekarang. jadi banyangkan la benda yang digunakan hari lepas nie di kenakan cukai. mau tak mengamuk dorang. lepas nk beli rokok suria 2. hehe. jadi adakah kerajaan tidak tefikir semua nie?ermmm. jadi pandangan adi senang jew. adi tidak memihak mana2 pihak sebab xsuka politik nie. jadi adi buat kesan positif dan negatif.
 



satu
bayangkan satu hari kita topup rm10(ade kew?). jadi cukai dikenakan 1 ari 60sen. dalam masa 1 bulan kita topup RM300 bermakna cukai dikenakan ke atas kita adalah RM18. banyak tak?buta2 jew hilang rm18 sebulan tapi bg yang topup 1 ari RM10 jew la. cam adi 1 minggu RM10 jew. xla terasa sngat kesan cukai nie. tapi bayangkan cukai RM18 untuk seorang. cuba bayangkan 100 ribu orang topup rm10 sehari. dalam masa 1 bulan kerajaan mendapat RM1,800,00. hehe. boleh jadi jutawan ngan hnya 60sen. hehe. jadi tak tefikir kew cukai yang di kenakan keatas kita dapat membantu membangunkan negara. jangan la fikir nk dapat cincin baru. kita fikir positif sejenak.

dua
ramai student-student yang 21 tahun keatas akan memangkah parti pembangkang untuk pilihan raya keatas. sebab student nie cepat tepengaruh. memang mereka sudah dapat fikir rasional tapi benar2 kah mereka dah matang membuat keputusan sendiri tanpa hasutan mn2 pihak?

tiga
student mula besuara memberi pendapat, bantahan, dan idea masing di blog or fb mereka (macam adi) walaupon dalam kelas cuma diam seribu bahasa. student juga mula mempelajari tentang selok belok politik. tapi selok belok agama mcm mn?hehehe

empat
kerajaan akan lumpuh atau lemah. kemungkinan kerajaan sekarang akan menjadi lemah tidak dapat untuk memperjuangkan melayu dan islam(yeke?). yela ramai orang melayu dah berpecah belah sekrang. tengok sekarang nie. masing nk mempertahankan politik masing-masing. tapi sape nk pertahankan islam?PAS?UMNO?PKR?DAP?BEBAS?

lima
wujud kerajaan baru. kemungkinan wujud kerajaan baru selepas nie. yang akan bawa kita kearah yang lebih berjaya maju seiring dengan kemajuan dunia. tanpa cukai di kenakan. semua negara bebas cukai. yeah!!!! tapi macam mn ekonomi negara?adakah mereka dapat membentuk negara islam?adakah anda mencari negara islam atau ingin lebih bebas?

cukup lah lima. bak kata cik Shafuan Nizam 'ala kalo kerajaan dah buat. hampa buat apa pn xdapat nk ubah' jd sekarang kita begadoh mcm mn pon xdapat mengubah apa2. lebih baik kita berdoa agar Allah memberi petunjuk dan bantuan untuk pemimpin kita meminpin negara dengan lebih baik. bukan bergadoh sesama kita. memang bagus meluahkan pendapat or pandangan tapi kita kena fikir. Agama kita, akhlak kita, budi bahasa kita dan perasaan orang.



dengan memberi pendapat dan pandangan kita kadang-kadang menimbulkan pedebatan. pedebatan amat ditegah dalam islam. dalam Al-Quran Allah s.w.t mengeji kaum kafir dan musyrik yang suka berdebat  "Dan di antara manusia ada orang-orang yang membantah tentang Allah tanpa ilmu pengetahuan, tanpa petunjuk dan tanpa kitab yang bercahaya.” (al-Haj:8 ). disokong lagi dengan hadis Nabi Muhammad SAW “Tidak sesat sesuatu kaum selepas diberi petunjuk keuali mereka menimbulkan perdebatan”. Kemudian baginda membaca sepotong ayat: “Mereka tidak menghentam sesuatu kepada kamu kecuali dengan perdebatan”. (Riwayat Tirmizi dan Ibnu Majah). 

jadi tolong hentikan perdebatan melibatkan politik atau cukai topup 6% nie sebab mmg xdk jalan penyelesaian. masing dengan pendapat masing-masing. kita tidak dapat mengubah sebab “Dan manusia itu (makhluk) banyak membantah”. (al-Kahfi : 45). 

maaf ye adi xbpa tahu sangat sal agama nie. kalo korang rasa salah tolong perbetul ye. sesunguhnya yang baik dari Allah. yang silap dari adi n mr google. 

nota kecik : yeah!! chelsea menang 2-1 ^^ 

~Moga Ini Baik, InsyaAllah~

3 comments:

ayu said...

ok..dah dpt msg dr celcom...

RM0.Plggn dihargai, mulai 15/9/2011,semua pembelian relaod & pek permulaan prabayar akan dikenakan 6% cukai perkhidmatan yang berkenaan.
Info:www.celcom.com.my

adui..hehe

Xavi De said...

terbaek punya komen..XD
pakcik malas nk wat entry pasal mende nie, sbb tau, mmg xmenang kite...:P
mmg la org akan salahkan kerajaan dulu bila pape yg berlaku. sbbnya pape saje yg syarikat dalam negara ni nk buat, kena dapat kelulusan kerajaan dulu, mane boleh hentam keremo kan?
dan bila rakyat suarakan ketidakpuashatian(ada ke mcm ni?) baru la pihak kerajaan surut syarikat tu kaji balik, kenapa tidak awal2 lagi disuruh kaji balik? nmpak tak permainannya disitu? even kaji balik pun, kompom2 resultnya mcm tu juga..
kita kena ingat, yg dia naekkan tu 6%, buakn 60sen..
kalau rm10 = rm10.60, rm30 = rm31.8, rm50 = rm53, rm100 = rm106..
nampak tak? bagi org2 yg t.up rm10 pun da rasa nk tersungkur, mcmn lau org yg jenis guna mahal2 utk tujuan keje? bg pakcik la, xreleven la naikkan harga t.up tu, dah la beli t.up da mahal, cas pggilan pun nk mahal, mahal, mahal, bla bla bla mahal..
sume nk mahal laa, tapi taraf hidup rakyat masih kat tapak kaki. bila bab gaji nk naek ketar bibir nk sebut.
tapi kita berbahas bagai nk giler pun, benda tu tetap jalan gak...:p
ni semua politik, buat baek ada sebb, sekadar mau kaburkan pandangn rakyat.mana2 parti pun sama jer, ada kepentingan masing2..

momo said...

xavi de : betul...semua nie permainan politik jew..apa yang kerajaan buat ada positif n negatif..kita sebagai rakyat perlu bersatu untuk menjaga keamanan negara..tapi lihat la sekarang kefahaman politik membeza kan kita..mereka memaki hamun..xkira kuat agamanya atau tak..masing2 nk menang..tu yang ssh sekarang...sepatotnya kita mempertahankan agama bukan parti politik...that my opinion la...hehehe...thanks ye sudi bg pandangan