Kata Aluan

momo's friend
harap korang dapat sesuaikan diri kat sini ye. moga ukhwah antara kita semua terus tesemai. jika ada apa-apa cadangan atau pendapat boleh comment sini or email ke adi5683ayu@gmail.com. TERIMA KASIH dari warga db-momo.
Sila Tinggalkan Link Korang Kat Bawah Nie Yew

April 13, 2011

an answer

Alhamdulillah
akhirnya aku dapat jawapan tk 1 soalan
yup dulu gembur2 org mengatakan
becinta itu haram
tp bg aku bercinta itu tidak haram
if kena pada cara n tempat
harap aku betul
insyallah
jika salah tolong tegur secara baik
sbb sy masih lemah tntg agama

yup td time dk chating2
aku dpt 1 link blog tk bekongsi tntg pertunangan xperlu dhebohkan
dlm dk baca2 then aku xdpt tangkap lg apa isi die
then ada perengan aku perasaan 1 statement selepas dberi tahu
pertunangan terjadi bila lelaki menminta menikahi si wanita itu dengan meletakan waktu tertentu tanpa memerlukan saksi

jd jika 1 pasangan sedang bercinta
jika si lelaki meletakan tarikh untuk dinikahi si wanita itu
maka jd la 1 pertunangan
jd bermakna cinta tidak haram

akan tetapi berkenaan dengan cara bergaul
mesti sama ngan cara pergaulan pasangan yg dah bertunang
kalo dk pegang2 tangan, dk wat maksiat 2 ttp haram la yew
apa batas2 pergaulan die google sndiri

tp mcm mn degan zina hati?
zina hati terjadi jika kita melebihkan pasangan kita dr allah, rasul n kedua ibubapa kita
jd xharam juga bukan bercinta
nk tahu lebih lanjut kat cnie

nie jala conclusi dpt aku wat
bkn aku nk rndahkan islam
tidak sama sekali
bukan aku nk benarkan pergaulan bebas
aku cuma ingin memberi 1 jawapan kepada 1 soalan
yang aku xdpt jwp sebelum ini
kalo sebelum ini seseorang mengajukan soalan ini
aku hanya ermmmm...ermmmm....ermmmm...
hari nie aku dapat menjawap persoalan itu

akhir kata
pb cmna ngan jawapan nie?
boleh terima?

hehehe

D'momo is loading

6 comments:

arina soberi said...

btoll..!!! bercinta kena tempat dan kena gaya.. x pa kot.. x slah..!! asalkan x melanggaq btas2 islam.. =)

follow me..!!!

D'momo said...

yup........
kalo ada org kata becinta haram
gtau jew dorg pasal pekara nie...
biar terdiam dorg...
hehe

arina soberi said...

btol2.. hnya owg yg phm ja thu npa x haram,hahah..(pndai2 wat fakta sndiri)hahha.. kapel lek-lok nah ngn urm2.. =)

D'momo said...

siapakah urm2 yg dmaksud kn??jeng4....hehehe

Anonymous said...

amin couple dgn spa?

ungu said...

xbley kapten..
cuba ushar link nie unt jwpn yg lbeh..
http://syahirul.com/nikah-khitbah-tiket-untuk-bercouple/